úterý 24. září 2019

Mikroregion Slezská Harta - část čtvrtá





Elektroloď Harta aneb kde soudruzi udělali chybu


První zmínku o velkokapacitní elektrolodi jsem zaznamenal v červnu 2016, kdy jsem společně s obcemi Razová a Roudno uváděl do provozu přívoz mezi těmito obcemi. Vlastním koncesi pro lodní dopravu a tak jim garantuji provoz…
Uvedení přívozu do provozu byla pěkná akce, se spoustou spokojených lidí. A najednou, kde se vzal tu se vzal, u mikrofonu stál náměstek hejtmana Moravskoslezkého kraje pan Strachoň (KSČM) a jeho pobočník, pomocník a pravá ruka, sám předseda spolku Mikroregionu Slezská Harta Ing. Unverdorben (Ano 2011). S mikrofonem si oba dobře rozuměli a jeden z nich prohlásil: „Tato akce je jen malá ochutnávka letošního léta a my chystáme něco daleko většího, a to velkokapacitní elektroloď za 8 milionů“
A tak pánům politikům kraj přislíbil dotaci na stavbu výletní elektrolodi.

Pánové začali hledat a soutěžit firmu, která by loď dle jejich představ postavila. První verze byla, že trup lodi postaví z hliníku holandská firma. Druhá verze byla, že kompletní loď dodá naše česká firma z Roudnice nad Labem.
Obě firmy ale spolupráci vzdaly a tak se úkolu zhostila polská firma z Januszkowic, která staví říční plavidla se spalovacími motory. Tlačné čluny a remorkéry.

Cena, za kterou se loď měla postavit se zvýšila na 14 milionů, protože do osmi se ani jedna z původních firem s požadavky, které zadavatelé měli, nevešla.

PROČ SE PÁNOVÉ ROZHODLI POSTAVIT UNIKÁTNÍ PROTOTYP, KDYŽ V HOLANDSKU, NĚMECKU, POLSKU I V ČECHÁCH PLUJÍ KRÁSNÉ VÝLETNÍ ELEKTROLODĚ SCHVÁLENÉHO TYPU?
Už vyzkoušené, certifikované na provoz a nebyly by tak drahé.

BYLI NEINFORMOVANÍ, HLOUPÍ NEBO TO BYL ÚMYSL? Možná trefil hřebík na hlavičku komentář příspěvku k elektrolodi na facebooku: „No a to je přece jádro pudla. Schválená loď je příliš levná pro dotace“

Pánové politici byli nadšení, jezdili se svými kamarády na kontrolní návštěvy do polské loděnice. Plácání po ramenou, chlubení a sliby, že loď vypluje v létě 2018.
Trochu jim to nevyšlo, tak alespoň nedokončenou loď dopravili v srpnu 2018 do Razovské zátoky, aby byla na vodě před volbami. Pracovníci polské firmy ji na vodě „ekologicky“ dokončovali. Natírali palubu, svařovali, obkládali… makali, ať je to co nejdříve. Plán byl, že loď v plné parádě představí na festivalu Dračích lodí v Leskovci. Tam jsou tisíce lidí a bylo by to super pochytat nějaké politické body před volbami.
No, opět to nevyšlo ….
Volby proběhly a došlo ke změnám – náměstek hejtmana pan Strachoň (KSČM) skončil kdoví kde a pan předseda Mikroregionu SH ing Unverdorben (ANO 2011) se přihlásil na úřad práce. V současné době je zaměstnaný jako prodavač kotlů v Bruntále.

Po volbách začala nová etapa. Novým předsedou Mikroregionu SH se stal ing. Havlík (velmi zajímavá osobnost s ještě zajímavější minulostí) a úzce spolupracuje se starostou Leskovce nad Moravicí panem Buťákem a náměstkem hejtmana panem Krkoškou (ANO 2011). Všichni tři jsou zajisté velcí odborníci na lodě a lodní dopravu.
Pod jejich odborným vedením loď doplula z Razovské zátoky do Leskovce nad Moravicí, kde ji na zimu 2018/2019 odstavili u mola. Přišly tuhé mrazy a trup lodi sevřel led. Pánové nenechali nic náhodě a začali provzdušňovat vodu pod lodí a temperovali vnitřek lodi, aby nic nezamrzlo. V kuloárech se mluvilo o 30 000,- Kč měsíčně za elektřinu, nejspíš ohřívali i vodu pod lodí :-)

Na jaře 2019 se objevila na přehradě tři nová mola. Pevná, dobře zpracovaná. Ten kdo je postavil, věděl co dělá. Tady chlapci trefili na dobrou firmu.
Jedno molo je v Nové Pláni, druhé v Leskovci nad Moravicí, kde je nastálo umístěna výletní elektroloď Harta. Třetí molo je na Mezině, a tady je zase trochu problém. Klesla hladina a molo leží na suchu, bezprizorní a nikdo se o něj nestará. Postupně zarůstá trávou.
Hned jak byla umístěna mola, proběhla na lodi tisková konference za účasti hejtmana Ivo Vondráka (ANO 2011). Pánové slíbili, že loď na 100% vyplouvá 1. června 2019. Reklama, články v novinách, televize, zprávy na facebooku a krásný článek v časopise Patriot, kde se píše, že loď pluje.

JE KONEC PRÁZDNIN 2019 A NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH MIKROREGIONU SH JE TEXT:
Velice se omlouváme, ale výletní loď HARTA je do odvolání z technických důvodů mimo provoz. O zahájení plaveb budete informováni! V tuto chvíli není možné rezervovat plavby na tuto loď. Děkujeme za pochopení.

A TAK SI V DUCHU ŘÍKÁM: „KDE ASI SOUDRUZI UDĚLALI CHYBU?“

Plavební úřad nevydal technické osvědčení a loď nesmí vyplout. Je to jako s autobusem bez platné technické. Trup je v pořádku, plavební zkoušky jsou provedeny, tak proč ten „zlý plavební úřad nepovolí“? Údajně je něco v nepořádku s elektroinstalací. Na to je plavební úřad hodně přísný. Vím to ze své vlastní zkušenosti (30 let kolem vody, lodí, koncese pro lodní dopravu, jachting)
Soudruzi, nerozumím vašemu přístupu… proč jste zvolili nevyzkoušený prototyp, proč jste si předem nezjistili co je potřebné k registraci plavidla. V případě nákupu osvědčeného typu plavidla, úředník zasalutuje a spokojeně vydá povolení.
Celá ta vaše uspěchaná a nedotažená akce s elektrolodí bez technického zázemí je vaše odpovědnost.
V DNEŠNÍ DOBĚ JEN BEZRADNĚ ČEKÁTE NA TO, JAK DOPADNE SCHVALOVACÍ ŘÍZENÍ…
Probíhají schůze a bruntálskému zastupitelstvu a veřejnosti musíte vysvětlovat, proč loď nejede… a že za to může dodavatel nebo firma, která dozorovala stavbu? Nějak ten váš amatérismus omluvit musíte, že?

Ale už tady loď je a tak nezbývá než VĚŘIT, ŽE TO CHLAPCI DOKÁŽETE A LOĎ VYPLUJE. MUSÍ, VŽDYŤ V TOM LEŽÍ UŽ 15 MEGA Z NAŠICH DANÍ.

Trochu doufám, že se proklikáte internetem až k tomuto mému článku. Pokud ano, tak si dovolím pár rad pro vás.

Rada první
Udělejte to jako vaši předchůdci z lodí Santa Maria v roce 2010. Ta loď (nevyzkoušený prototyp) taky stála a neplula, rok trčela na stojanu v Leskovci nad Moravicí a turisté si u ní dělali fotečky.„Ukecali„ pražského úředníka, ten vydal technické osvědčení. Santa pak plula pod pražskou registrací. Později přešla pod plavební úřad v Přerově, kam náš kraj spadá.

Rada druhá
kompletně vykuchejte z lodi Harta elektroinstalaci a dejte tam novou co splňuje naše CZ normy.

Rada třetí
vytáhněte loď na břeh, pořádně ji zašpalkujte. Napojte na jímku v nově vznikajícím kempu a provozujte ji jako hospodu ať se z těch investic něco vrátí.


Rada čtvrtá
vyměňte manažera lodní dopravy (vášnivý jachtař), zde je jeho příběh:


Už od roku 2010 se Mikroregion SH snaží obsáhnout plavbami celou přehradu. I když mají veškeré výhody – dotace, podporu kraje, mohutnou reklamu a na Santa Marii protiprávní výjimku na spalovací motor, tak jsou neúspěšní. Spojení mezi obcemi nefunguje, pouze krouží kolem Leskovce nad Moravicí.


Od roku 2016 pluje mezi obcemi Razová a Roudno elektropřívoz. Pořizovací cena byla okolo 500 tis. Kč. Loď, motor, akumulátory, molo, el. Přípojky i zázemí na zimu – přístřešek a manipulační podvozek. Pluje bez dotací a po dlouhých letech opět spojil dvě obce rozdělené hladinou přehrady.

LODNÍ DOPRAVA JDE DĚLAT I BEZ TĚCH VAŠICH MILIÓNŮ A DOTACÍ.

Váš spolek je tady od roku 2003 a zatím to tak vypadá, že na co jste sáhli, tak to jste „zmastili“ Stálo to už miliony… Z našich daní
Akce, kterými se chlubíte a jsou úspěšné (cyklozávod a Dračí lodě) máte díky tomu, že jste je lidem, kteří je založili a dlouhé roky provozovali, neférově přebrali.


Snad se to po dalších volbách zlepší.



Ahoj
Tomáš Svoboda


DOPLNĚNÍ ČLÁNKU:

DNE 13. LISTOPADU 2019 BYLY PROVEDENY JEŠTĚ JEDNY ZKOUŠKY LODI HARTA.

ZKOUŠKY DOZOROVALI ÚŘEDNÍCI  PLAVEBNÍHO ÚŘADU Z PRAHY  :-)

Plavební úřad Přerov vystaví 18.11. technické osvědčení


TAK TO VYPADÁ, ŽE SE RADA Č. 1   OSVĚDČILA ....  SOUDRUZI TO DOKÁZALI :-)



A CO SOUDRUHY TAK URYCHLILO?

Mikroregion Slezská Harta dostal ultimatum od poskytovatele dotace - do 30.3. 2020 uschopnit loď nebo návrat dotace. Dost pomohl i tlak veřejnosti - články, videa, podnět na Státní zastupitelství....a ejhle všechno jde. 13. listopadu přijeli úředníci Plavebního úřadu z Prahy na plavební zkoušku lodi a Plavební úřad Přerov vydal osvědčení.



DALŠÍ DOPLNĚNÍ ČLÁNKU


JE  KONEC PRÁZDNIN 2020 A ELEKTROLOĎ HARTA POUZE KROUŽÍ OKOLO LESKOVCE NAD MORAVICÍ. LODNÍ DOPRAVA MEZI OBCEMI NEFUNGUJE. MOLA LODNÍ DOPRAVY V ROUDNĚ, RAZOVÉ, MEZINĚ A V NOVÉ PLÁNI JSOU NEVYUŽITÁ. 
PROČ ELEKTROLOĎ HARTA NEPLUJE PO CELÉ PŘEHRADĚ? 
JE DŮVODEM NEDOSTATEČNÁ KAPACITA AKUMULÁTORŮ?









                                                    1.květen 2019


                                                       nefunguje....


zimování lodi 

                                                    nedokončená loď v Razovské zátoce
                                                    srpen 2018

                                                    bezprizorní molo lodní dopravy na Mezině

                                                    celé léto se nikdo nestaral, neposunul

                                                    dotace

Žádné komentáře:

Okomentovat