sobota 15. listopadu 2014

Okolo Rujány na Hiddensee



Proč na Rujánu, Hiddensee? Kdysi, ještě za bývalé NDR to byla oblast plná českých turistů. Slunili se v proutěných koších na plážích, chráněni před větrem. Špacírovali po promenádách okolo moře, vymetali obchůdky a restaurace, když nestálé baltské počasí nedovolovalo polehávání na pláži a někteří možná snili o vzdálených a pro ně tenkrát nedostupných jižních mořích. Někdy se sezóna vyvedla a dámy se vracely s dokonale opálenou pokožkou a s příjemným pomyšlením na závistivé pohledy kolegyň a obdiv u kolegů v práci. V horším případě se vraceli v kulichu a „s nudlí u nosu" s myšlenkou: „ K Baltu už nikdy".
Pobřežní vody okolo Rujány byly také dostupné pro naše jachtaře, kteří vyplouvali ze Stralsundu a Greifswaldu na své plavby, někteří na svých, doma postavených plachetnicích.
Proč tedy na Balt? Možná z nostalgie nebo ze zvědavosti, kterou navodilo vyprávění dříve narozených a nebo také proto, že Baltské moře je vynikající jachtařský revír. No a z toho důvodu jsme tu pluli i my.
Vypluli jsme odpoledne z polského Swinoujscie, z malého jachtařského klubu Cztery wiatry. Malým, úzkým a mělkým výjezdem směrem k majáku a pak dál širokou plavební drahou vstříc celní kontrole. Celní kontrola probíhala „hladce" a po půl hodinové exekuci jsme se konečně vydali směrem k moři .
Chvilku jsme potrápili motor a na volném moři posádka postavila plachty. Pomalu se snesla jasná noc se spoustou hvězd, jen pohled na mléčnou dráhu nám občas zakrýval stěžeň naší lodi plující pod plnými plachtami. V noci jsme minuli ostrov Greifswalder Oie a brzy k ránu jsme pluli ostře proti sílícímu větru k mysu Arkona na Rujáně. Těžce a pomalu se loď pod zrefovanými plachtami prodírala narůstajícími vlnami a sílícím větrem. Unaveni po noční plavbě jsme se proto rozhodli otočit loď po větru a odpočinout si v přístavu. Volba padla na přístav Sasnitz . Pluli jsme zpět okolo bílých křídových útesů poloostrova Jasmund a za pár hodin jsme „seděli" v přístavu u východního mola. Sasnitz je přístav, který se postupně rozvíjí a přizpůsobuje turistickému ruchu. Připlouvají sem plachetnice z Polska, Dánska, Švédska a samozřejmě převažují počty německých jachet. Přístav je na výhodném místě pro lodě chystající se plout na dánský ostrov Bornholm, který je vzdálený cca 50 nám. mil, což je nějakých 9- 12 hodin plavby v dobrém směru větru. Lodě v přístavu stojí uvázané na kůlech nebo bokem k východnímu molu. Platba za stání lodi na 24 hodin je pro sedmimetrovou loď 7 EUR.
Prošli jsme přístav, nahlédli jsme do města a pod křídové útesy. Navštívili jsme anglickou ponorku sloužící dnes jako muzeum. Přespali jsme a brzy ráno po vyslechnutí předpovědi počasí jsme odpluli z přístavu s myšlenkou na nepříjemné křižování proti větru a vlnám u mysu Arkona. Po několika hodinách křižování se objevil ostrov Hiddensee a odpoledne jsme vplouvali do mělčin u ostrova. Plavební dráhy jsou tu dobře označeny bójemi a náměrníky. Malý problém nám však způsobilo zapadající slunce, když se plavební dráha stočila na západ a nebylo možné proti odleskům na vodě najít bóje. Naštěstí nám pomohla místní loď , která nás v dráze předjela a vedla nás do přístavu. Uvázali jsme loď a ještě večer celá posádka vyrazila na poznávací procházku.
Ostrov je dlouhý a úzký s třemi osadami (Kloster, Vitte a Neuendorf), s přístavy pro rybáře, sportovní lodě a malé trajekty vozící turisty z pevniny. Po ostrově se lze pohybovat pouze pěšky, na kole nebo lze využít povoz tažený koňmi. Většina turistů se na ostrov dostane trajekty, menší část přijíždí na malých sportovních lodích. Nejlevnějším způsobem dopravy a ubytování na ostrově je vlastní loď. Cena stání v maríně je 12 EUR za 24hodin pro 7m loď. Na procházce místními osadami jsou vidět nízké domky s rákosovými střechami, malé obchody, restaurace, půjčovny kol.....atd.
Zajímavá je i místní pláž, hlavně brzy ráno s východem slunce. Přichází spousta lidí, většina z nich odhazuje všechny svršky a nazí se procházejí po pláži, nebo běhají a cvičí nejrůznější sestavy cviků (Taiči, Pět tibeťanů....atd.). Pak se pomalu ponořují do chladných vod Baltu. Během dne se počty lidí na pláži zvyšují a pláž se tak stává jednou z největších přehlídek naturistů v Evropě. Mladí, staří, tlustí, hubení....všech velikostí, tvarů, barev a stupně opálení. Výstava lidských těl. Fotograf Saudek by měl z čeho vybírat a co fotografovat. Narazili jsme také na malou zemědělskou farmu - koně, kozy, pár ovcí a osel. Na ostrově jsme se zdrželi až do odpoledne a pak jsme, vzhledem k nedostatku času a směru větru vyrazili na další cestu - směr Stralsund , Greifswalder Bodden a Polsko.
Během této plavby jsme nepotkali jedinou loď pod českou vlajkou. Určitě tu nějaké plují, jen jsme neměli štěstí na setkání.



Žádné komentáře:

Okomentovat